Internet radio – najbolje aplikacije i servisi

Danas imamo cijeli niz muzičkih aplikacija koje će slušanje muzike na vašem mobitelu pretvoriti u pravo malo zadovoljstvo.

Naši mobiteli nam zahvaljujući različitim aplikacijama sviraju muziku prema raspoloženju i vlastitom izboru, pri čemu je muzički  izbor ogroman.

Broj muzičkih mobilnih aplikacija trenutno dostupnih na tržištu putem App Storea i Google Playa se procjenjuje na hiljade. Produkcija novih mobilnih aplikacija je ogromna, i zato smatramo da će vam jedinu poteškoću pričinjavati koju aplikaciju u moru ponude izabrati!

Aplikacije koje ćemo navesti ovdje zaslužuju vašu pažnju i većinu možete naći upravo na spomenutim lokacijama. Većina njih su besplatne. Pregled aplikacija koje smo odabrali uključuje one koje imaju mogućnost preslušavanja muzike, njezinog kreiranja pa čak i učenja o muzičkim pravcima, ukoliko vas to naravno interesuje.

Ono što je svakako važno napomenuti je da online radio „troši“ veoma malu količinu internet saobraćaja, pa je time put ka vašem nesmetanom uživanju u produkciji radio muzike na mobitelu potpuno slobodan.

Internet radio je postao vrlo popularna opcija za slušanje muzike jer možete neograničeno dugo slušati muziku sa bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu, možete slušati samo one žanrove koje volite, ne morate sami slagati svoje playliste ili puštati pjesmu po pjesmu.

Za to vrijeme možete i raditi nešto drugo, a muzika će se neprestano „vrtiti“ dok vi radite. Zahvaljujući internetu, danas postoje na deseci hiljada (internet) radio stanica koje puštaju muziku preko interneta, što znači da ih možete slušati od bilo kuda. Trebate samo dovoljno brzu internet konekciju– dovoljno vam je 1-2 Mbit/s da možete nesmetano slušati muziku i uporedo surfate na internetu. Pitanje je samo kako slušati te radio stanice? Postoje dva načina – ili preko internet servisa ili preko aplikacije. Ovdje ćemo navesti samo neke, koje spadaju u domen najpopularnijih.

U eri kada se muzika sa kompakt diskova premiješta na streaming platforme, nije teško pronaći Android aplikaciju za besplatno slušanje omiljene muzike. Međutim, pronaći izvor koji vam dopušta i besplatno preuzimanje pjesama kako biste mogli da ih slušate i bez internet konekcije je znatno teže. Na sreću, u Google Play prodavnici postoje aplikacije koje vam upravo to omogućuju.


Screamer Radio

Screamer Radio  je besplatna aplikacija putem koje možete slušati radio stanice širom svijeta, a sav promet naravno ide preko interneta. Da biste je koristili, sve što morate napraviti je skinuti je sa službene stranice (www.screamer-radio.com), instalirati je i to je to. Screamer radio je izuzetno mala i jednostavna aplikacija, što ćete vidjeti i sami kada je pokrenete.

Primarna svrha ove aplikacije je slušanje radio stanica. Ako nema radio stanice koju želite slušati i koju inače slušate, pošaljite link sa radio stanicom kreatorima ove aplikacije i oni će je dodati na listu radio stanica.

Ova aplikacija je sasvim jednostavna, i posjeduje ogromnu bazu podataka radio stanica, nema reklama, možete snimati ono što slušate, (pritiskom na tipku „REC“), aplikaciju sakriti u sistemsku traku. Vjerujemo da ćete je isprobati.

RadioSure

RadioSure je najbolji player kada je u pitanju slušanje radio stanica putem interneta.

RadioSure posjeduje bazu od 17 000 radio stanica, pa se čini beskrajnom, sa svojim monumentalnim izborom. Sve što možete zamisliti, ovdje možete naći. Nema tog žanra koji ne možete naći u njihovoj bazi radio stanica.

Ono što RadioSure čini izuzetno zanimljivim je njegova mogućnost reproduciranja najpopularnijih formata u kojima se emitiraju internet radio stanice (mp3, wma, ogg vorbis, aac+ …). Ova aplikacija posjeduje mogućnost snimanja pjesama u zasebne datoteke, možete snimati zvuk istovremeno na više radio stanica, možete se prebacivati sa jedne stanice na drugu u sekundi i još mnogo toga.

 

Deezer

Deezer postaje popularan kada se proširio na četiri glavna kontinenta na svijetu, te kada je potpisano ugovor sa preko 2000 diskografskih kuća. Deezer je internet servis koji u svojoj bazi ima preko 30 miliona pjesama i daje vam sve te pjesme na raspolaganje i možete ih slušati koliko god želite. Sve što trebate je napraviti korisnički račun i spojiti se na isti.

Deezer ima trenutno oko 12 miliona aktivnih korisnika, od čega je 5 miliona premium korisnika, a Deezer je dostupan u 182 zemlje na svijetu.

TuneIn radio

TuneIn radio je vrlo jednostavan servis. Kada posjetite web stranicu www.tunein.com, sve što morate napraviti je registrirati se. To možete sa jednim klikom miša ako posjedujete Facebook, odnosno Google+ korisnički račun. Ako ne želite nešto komplicirano, TuneIn vam je odličan izbor.

uListen

Ovo je neslužbena YouTube aplikacija, odnosno YouTube player. Dostupna je na Google Playu. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja napokon dopušta korisnicima da „slušaju“ pjesme na YouTubeu, a ne da moraju gledati video isječke, odnosno najčešće spotove pjesama. uListen vam omogućuje da „streamate“ samo zvuk na mobitel i tako štedite megabajte.

Najbolje od svega je što uListen može raditi u pozadini mobitela, pa možete nešto drugo raditi dok vam svira muzika. U aplikacijI imate naravno mogućnost pretraživanja muzike te odabirom na pjesmu, aplikacija „povlači“ samo zvuk koji vam pušta na mobitelu.

 „Sleep timer“ je još jedna od prednosti ove aplikacije koji će vam još X minuta puštati muziku, a nakon toga će se ugasiti što je idealno za slušanje muzike prije spavanja.

 

Važno je napomenuti da je prije preuzimanja pjesama na telefon, potrebno provjeriti na koji način je aplikacija uredila pitanje autorskih prava. Ako je nešto dostupno, ne znači automatski i da je potpuno sigurno ili besplatno, pa vam savjetujemo da pri instalaciji bilo koje aplikacije ove vrste provjerite uslove korištenja istih.

Muzički žanrovi i raspored online radio prijema i emisija nikad nisu bili dostupniji. Vaše je samo da posjedujete dobar smartphone koji ima pristup mobilnom internetu, i sve ostalo je...MUZIKA :)

03.01.2018